Hari Terbuka FST- Part1


Pada 4-6 Mac yang lepas, Univerisiti Sains Islam Malaysia (USIM ) telah mengnjurkan Karnival Explorasi Usim.(Terbuka kpd  orang luar) . Fakulti Sains dan Teknologi  turut terlibat dalam Hari Terbuka FST, bertempat di Bangunan FST dan Pusat Tamhidi.  Open day dah lama berlalu,tapi baru sekarang nak update blog,sory guys…masing2 busy kan. Test berturut2 kot.

Khamis-3 mac 2011
Sehari sebelum open day. Semua sibuk dgn persediaan akhir. Membalut hadiah, tiup belon dgn pam basikal, sediakan bahan pameran dan berlatih untuk demonstrasi masakan di café KK1.

Jumaat-4 mac 2011
Seawal  7 pagi, rombongan baju hijau dah mula kelihatan di blok c. tak ketinggalan yang kelihatan riang mengangkut belon .bersiap-siap dan terus ke booth untuk menghias booth yang dikongsi bersama ISA.never mind,sharing is caring.

Sibuk nak menggantung belon, sedar2 rombongan yg teramatlah awal, lagi awal dari yg kami yg menjaga booth dah sampai. ribuan maaf dipohon.


9 pagi..inilah hasilnya,


 Unit Pameran, jualan, aktiviti dimulakan. Kedatangan student2 dari sekolah Sri Bistari memeriahkan booth kami. Kebetulan yang menyeronokkan, diorang pun berbaju hijau.
Booth FB dipenuhi dgn student2 yg bersemangat waja utk mnjawab kuiz yg disediakan. Lagi2 bila nmpk hadiah yg tersusun kat atas meja, .
Aktiviti diteruskan dengan demonstrasi  masakan kek batik dan puding manga oleh ahli2 unit demonstrasi. Yg ni lagi seronok, sbab dpt makan kek batik free.

2.30 ptg, aktiviti fear factor bermula. Walaupun agak kalut apabila peserta dah naik bas awal2 tinggalkan kita. Nasib baik, dpt tarik beberapa org baru. Aktiviti yg penuh dgn mimik muka dan reaksi2 pelik. Antara yg sempat dirakamkan,



3.oo ptg, booth utama FST meriah dgn demonstrasi kimia yg turut dihadiri lecturer kesayangan pelajar FST, Dr. Siti Salha. Sambutan terhadap experiment harry potter pen, naza the ninja’s smoke bomb dan mentos & coke mmang sgt menarik!




0 comments:

Post a Comment